Zorgtoeslag wordt door de Belastingdienst uitgekeerd. De toeslag is in het leven geroepen om de premie van de zorgverzekering betaalbaar te houden. Dus niet iedereen heeft recht op zorgtoeslag..

Heeft u recht op zorgtoeslag?
Wanneer je ervoor in aanmerking wilt komen, mag je als alleenstaande niet meer verdienen dan 26.316 per jaar en mag je niet meer spaargeld bezitten dan 103.423 euro. Wanneer je samenwoont, mag je niet meer verdienen dan 32.655 per jaar en mag het spaargeld niet meer zijn dan 124.753 euro.

Verder heb je recht op zorgtoeslag wanneer:

1. Je een Nederlandse zorgverzekering hebt;
2. 18 jaar of ouder bent
3. Je de Nederlandse nationaliteit of een verblijfsvergunning hebt.

Als je in het buitenland woont, krijg je alleen zorgtoeslag als je in Nederland werkt, pensioen ontvangt of een uitkering krijgt.

Hoe hoog is het bedrag?
De hoogte van het te ontvangen bedrag hangt af van de premie en van het inkomen van jou en je partner. Kinderen onder de 18 jaar hebben geen recht op zorgtoeslag, want zij zijn gratis meeverzekerd op de zorgverzekering. Kinderen boven de 18 jaar betalen zelf de premie van de zorgverzekering en kunnen zorgtoeslag aanvragen.

Hoe werkt het?
Het betreft altijd een voorschot. In de eerste helft van het nieuwe jaar wordt door de belastingdienst beoordeelt of het werkelijke jaarinkomen overeenkwam met het geschatte jaarinkomen. Daarna volgt een definitieve beschikking. Mocht het werkelijk inkomen lager zijn dan de schatting, volgt een nabetaling. Bij een hoger inkomen moet de ontvangen toeslag gedeeltelijk worden terugbetaald.

Waar kan ik de toeslag aanvragen?
Op de website van de Belastingdienst kun je de hoogte van je zorgtoeslag berekenen en aanvragen. Wanneer je een wijziging wilt doorgeven of vragen hebt moet je ook contact opnemen met de Belastingdienst.

Kortingzorgverzekering.comzorgtoeslag is onderdeel van Hanzesteden Bedrijfsverzekeringen b.v.
Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier of bel ons op 085-7600123